Informasjon i forbindelse med artroskopiske stabiliseringsoperasjoner i skulder som tenderer til å luksere.
Følgende informasjon gjelder deg som plages av luksasjoner og/eller instabilitet i skulder og har avtalt operasjon, ”Bankart reparasjon”, ved Dr. Eirik Johan Solheim. Les nøye gjennom alle punktene og følg anvisningene. At du følger anvisningene er en viktig forutsetning for at operasjonen skal kunne gjennomføres trygt og med best mulig resultat.
OPERASJONEN
Operasjonen har til hensikt å stabilisere skulderen ved å hindre fremoverglidning av leddhodet i skålen (glenoid). Inngrepet gjøres artroskopisk (”kikkehullsteknikk”). Vi trenger vanligvis 3 eller 4 små innstikksåpninger for artroskop (”kikkert”) og instrumenter. Vi starter vanligvis med å gjøre en diagnostisk artroskopi av selve skulderleddet (for å utelukke andre skader). Oftest er leddkapsel og labrum (en menisklignende struktur) løsnet fra festet på glenoid. Strukturene syes tilbake ved hjelp av suturankere (absorberbare skruer med feste for sterk sytråd) som forankres i beinet foran glenoid. Av og til er kapselen strukket og må strammes opp med ulike sy-teknikker.
ETTER OPERASJONEN
Inngrepet avsluttes av at vi lukker hudsnittene (oftest med steristrips), setter lokalbedøvelse (0,25% Marcain med adrenalin), bandasjerer og legger på en spesiell kuldepakning. Du får også en slynge som armen skal hvile i (untatt når du trener). Vi anbefaler bruk av kuldepakning de første par dagene etter operasjonen. Dersom du ikke har slike, kan du kjøpe hos oss. Du blir hos oss en halvtimes tid etter inngrepet. Skulderen kan være vond og hoven de første dagene etter operasjonen. Plagene lindres av ro, de smertestillende og betennelsesdempende tablettene du har fått foreskrevet, og av kuldepakningen. Bandasjene vil være noe fuktige første døgnet fordi det vil lekke ut skyllevæske fra innstikksåpningene. Skift bandasjene dagen etter operasjonen – du kan gjerne dusje rett før du skifter bandasjene. Vent med å bade til sårene er grodd. Om det er sydd, skal stingene (vanligvis 2 eller 3) fjernes etter 10-12 dager. Du kan gjøre det selv – klipp over den ene tråden rett under knuten og napp ut stinget – eller få det gjort på kontoret til fastlegen din. Dersom alt går greit, som det vanligvis gjør, er det ikke behov for noen rutinekontroll hos oss. Skulle det oppstå komplikasjoner av noe slag, vil vi imidlertid at du kontakter oss for oppfølgning.
De første 6 ukene skal armen bare være ute av slyngen i forbindelse med trening. De første 2 ukene tillates kun pendelbevegelser, hvor du står lett fremoverbøyd og lar armen henge strakt ned og pendler/gjør sirkelbevegelser. To uker etter operasjonen starter bevegelsestrening hos fysioterapeut. Formålet er å hindre tilstivning i albue, uten at reparasjonen tøyes ut slik at skulderen igjen blir ustabil. Det er særlig utadrotasjon som er uheldig. Det tillates således maksimalt 20 grader utadrotasjon fra 2 uker, 40 grader fra 4 uker og 60 grader fra 6 uker postoperativt. Det er ikke begrensninger på elevasjon. Slyngen fjernes først etter 6 uker og du starter gradvis økende bevegelsestrening og styrkeøvelser innen smertegrense. Skulderen bør ikke utsettes for større belastning (inkl. kontaktidrett, alpint etc.) før etter minst 3-6 mnd og først etter at styrken er opptrent tilfredstillende. Egentrening må kontinueres i minst et år postoperativt.
Vi regner med at rundt 80% av pasientene blir fornøyd med skulderen etter operasjon og riktig etterbehandling. Det kan på forhånd imidlertid ikke gies garanti for vellykket resultat og i noen få prosent vil dessverre plagene kunne forverres. Det vil alltid være en viss risiko for nye luksasjoner, selv etter vellykket kirurgi. Komplikasjoner etter operasjon er sjeldne. Risikoen minkes ved nøyaktig kirurgi av erfarne operatører og riktig etterbehandling, men kan aldri helt elimineres. Skade av nerver, infeksjoner og varig tilstivning er eksempler på alvorlige komplikasjoner, som heldigvis er svært sjeldne (<1%). Dersom du får uttalt og økende smerter, varme, rødhet og hevelse i skulderen og eventuelt feber og sykdomsfølelse, kan det representere en infeksjon, som i tilfelle må behandles raskt og ofte på sykehus. Du må da umiddelbart oppsøke legevakt.