Kapselløsning

Vi har stor erfaring med kapselløsning ved frossen skulder. Godt resultat avhenger av aggressiv etterbehandling ledet av fysioterapeut.

Eirik Solheim ble intervjuet om emnet, frossen skulder, for noen år siden. Kanskje du har interesse av å lese oppslaget… Det er fortsatt høyst relevant.

Følgende informasjon gjelder deg som har frossen skulder (frozen shoulder) og har avtalt kapselløsning (i skulder) ved Dr. Eirik Johan Solheim. Les nøye gjennom alle punktene og følg anvisningene. At du følger anvisningene er en viktig forutsetning for at operasjonen skal kunne gjennomføres trygt og med best mulig resultat. Kontakt oss snarest, dersom noe er uklart!

Ved frossen skulder (adhesiv kapsulitt, frozen shoulder) skrumper leddkapsel og leddbånd og blir stive og arraktige slik at bevegeligheten i skulderen nedsettes (særlig utadrotasjon og abduksjon – å løfte ut til siden). Dette fører til funksjonen i skulderen blir dårlig. Det følger også mye smerter med tilstanden, særlig i starten. Der hvor ikke-operative tiltak fører frem, kan kirurgi være aktuelt. Operasjonen har til hensikt å bedre bevegeligheten i skulderen ved å løsne arrvev i kapsel og leddbånd. Kapselløsning gjøres helst i fasen (av frossen skulder) der smertene er på retur og har primært til formål å bedre bevegeligheten.

OPERASJONEN
Inngrepet gjøres artroskopisk (”kikkehullsteknikk”) i narkose. Vi trenger vanligvis 3 eller 4 små innstikksåpninger for artroskop (”kikkert”) og instrumenter. Ved inngrepet renses rotatorintervallet for betennelse og arrvev, og hele fremre kapsel med glenohumerale ligamenter deles. I noen tilfeller gjøres også en bakre kapsulotomi.

ETTER OPERASJONEN
Inngrepet avsluttes av at vi lukker hudsnittene med strips, setter lokalbedøvelse (0,25% Marcain med adrenalin), bandasjerer og legger på en spesiell kuldepakning. Dersom du ikke har slike, kan du kjøpe hos det oss. Du blir hos oss en halvtimes tid etter inngrepet. Skulderen vil være vond og hoven de første dagene etter operasjonen. Plagene lindres av de smertestillende og betennelsesdempende tablettene du har fått foreskrevet, og av kuldepakningen. Bandasjene vil være noe fuktige første døgnet fordi det vil lekke ut skyllevæske fra innstikksåpningene. Skift bandasjene dagen etter operasjonen – du kan gjerne dusje rett før du skifter bandasjene. Vent med å bade til sårene er helt grodd. Om hudsnittene er sydd, fjernes stingene etter 10-12 dager. Du kan gjøre det selv – klipp over den ene tråden rett under knuten og napp ut stinget – eller få det gjort på kontoret til fastlegen din. Strips kan sitte til de faller av av seg selv etter 7-10 dager.

Dersom alt går greit, som det vanligvis gjør, er det ikke behov for noen rutinekontroll hos oss. Skulle det oppstå komplikasjoner av noe slag, vil vi imidlertid at du kontakter oss for oppfølgning.

Aggressiv rehabilitering ved intensiv og raskt innsettende fysioterapi (helst fra dagen etter operasjonen) og egentrening er helt avgjørende for et godt resultat! Dersom armen holdes i ro, vil den raskt kunne stivne til igjen. Du må være forberedt på at det vil være smerter og ubehag under og etter treningen i starten. Ta derfor alltid smertestillende før du skal trene de første dagene. Bruk av kuldepakninger før og etter trening er også effektivt.

Du må starte bevegelsestrening fra første dag etter operasjonen. I starten er det tre viktige øvelser vi anbefaler: (A) såkalte pendelbevegelser hvor du står lett fremoverbøyd og lar armen henge strakt ned og pendler/gjør sirkelbevegelser, (B) klatreøvelser hvor du ”klatrer” oppover veggen med fingrene så høyt du klarer og (C) vaskeøvelser som du kan gjøre når du har klatret så høyt du klarer ved å gjøre ”vaskebevegelser” med håndflaten mot veggen. Det er ellers meningen at du skal starte å bruke armen mest mulig normalt i daglige aktiviteter så fort som mulig etter operasjonen. Det er en forutsetning for godt resultat at du kommer raskt i gang med opptrening av skulderen. Du får henvisning til fysioterapeut fra oss for øvelser for bevegelse (inkl. tøyninger!), styrke, stabilitet og utholdenhet.

Vi regner med at rundt 80-90% av pasientene får bedret bevegelighet i skulderen. Smerter i skulderen reduser også, men operasjonen bør helst gjennomføres i fasen der skuldersmertene er på retur (vanligvis minst 3 måneder sykehistorie). Dersom operasjon gjøres i en fase med mye smerter, vil gjenopptreningen være vanskelig.

Det kan på forhånd imidlertid ikke gies garanti for vellykket resultat og i noen få prosent vil dessverre plagene kunne forverres. Komplikasjoner etter operasjon er sjeldne. Risikoen minkes ved nøyaktig kirurgi av erfarne operatører og grundig riktig etterbehandling, men kan aldri helt elimineres. Skade av nerver, infeksjoner og varig tilstivning er eksempler på alvorlige komplikasjoner, som heldigvis er svært sjeldne (<1%). Dersom du får uttalt og økende smerter, varme, rødhet og hevelse i skulderen og eventuelt feber og sykdomsfølelse, kan det representere en infeksjon, som i tilfelle må behandles raskt og ofte på sykehus. Du må da umiddelbart oppsøke legevakt.